Personal Data Protection and Privacy Policy (“Policy”)

EnglishBahasa Malaysia

Ikram Education Sdn Bhd (“IUKL“) consider the protection and confidentiality of your personal data (“Personal Data“) to be very important and are committed to protecting and respecting your Personal Data in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA“) which came into force on 15th November 2013. This Policy explains how we collect, process, manage and protect your Personal Data.

  1. Collection of Personal Data
    1. During the course of your dealings with IUKL, we will request that you provide your Personal Data to us.. This may be done through various means, including but not limited to:
      1. directly from you, some of which is via our forms ie. Student Application Form, etc whether in electronic or hardcopy format;
      2. any correspondence that we have received from you requesting for information or making any inquiries;
      3. from third parties such as previous educational institutions, law enforcement agencies and other government entities;
      4. third party service providers and any other future third parties in relation or incidental to the above;
      5. Personal Data which is available in the public domain; and/or
      6. collected from cookies through the use of our website.
  2. Types of Personal Data
    1. Such Personal Data may include, but is not limited to information concerning your name, age, identity card number, identification card/passport details, address, email address, gender, date of birth, marital status, photographs or other images, voice recordings, student identification no, alumni records, university electoral rolls, examination result transcripts, participation in officially recognized activities and sports, weight and height of members of athletic teams, dates of attendance, enrollment status, awards or honors received, occupation, qualifications, income range, medical information, contact information such as telephone, mobile and facsimile number, race, nationality, and information of third parties such as your emergency contact person billing-related information and employment/occupation related information which include former employer(s), which may be subject to applicable data protection and other similar laws.
    2. The list of Personal Data stated above is not exhaustive and may include other personal data as we deem necessary or appropriate from time to time in connection with your commercial relationship with us.
    3. Some of the Personal Data that we collect and process may include what is defined as ‘sensitive personal data’ under the PDPA and these include, but are not limited to race, religion, health, records of misconduct and disciplinary action, records of criminal offence and family court order. This ‘sensitive personal data’ will not be released to a third party without your prior consent save for unless we are compelled to do so by law.
  3. Purposes of Collection and Processing
    1. Your Personal Data is collected and further processed by us as required or permitted by law in connection with your dealings with IUKL, including the following: (collectively, “Purpose“):
      1. the delivery to you of notices, services and information in connection with IUKL and our current and future services and the marketing of such existing or new services which includes feedback and enquiry purposes in relation to the services provided by us;
      2. to facilitate the internships, placement or work experience as well as other activities and events;
      3. administer fees and other payments and collection of outstanding payments due to IUKL;
      4. to administer and carry out our students’ activities including but not limited to admission, examinations, counselling and pastoral services, managing the library and other facilities, the supply of telecommunications and technology devices;
      5. to process scholarship applications of our students;
      6. our internal record keeping; background checks of users and /or students as we may determine to be necessary or appropriate;
      7. conducting marketing, student profiling and business development activities as well as market research and statistical analysis and customer surveys regarding our degrees, courses, programmes and/or services;
      8. complying with any legal, audit, security or regulatory requirements and to make the necessary disclosures under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular and/or code which are applicable to us and for the prevention of crime;
      9. to administer the graduation and alumni related events;
      10. to administer to the medical needs of students;
      11. to contact student’s next of kin in the case of an emergency;
      12. for research, benchmarking and statistical analysis purposes to develop and evaluate education policies and strategies.
    2. By providing your Personal Data to us, you have agreed to give your consent to the processing of your Personal Data by us for the stated lawful purposes when your Personal Data was collected. “Processing” means collecting, recording, holding or storing your Personal Data or carrying out any operation or set of operations on your Personal Data.
  4. Disclosure of Personal Data
    1. Your Personal Data provided to us is processed by entities (in or outside of Malaysia) within our group. We will ensure that (i) access to your Personal Data is restricted to staff who are contractually required to process your Personal Data in accordance with their respective job requirements, and (ii) only necessary information is released to the relevant employees.
    2. Your Personal Data may be disclosed to relevant third parties (in or outside of Malaysia) as required under law. In such event, you consent to the following disclosures of the Personal Data by us to these classes of third parties for reasons relating to the Purpose:
      1. any person to whom we are required to do so by law;
      2. to any scholarship and/or student loan providers, organizations and/or institutions, in relation to the enrollment of students pertaining to the courses offered by us;
      3. third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf (such as auditors, lawyers, company secretaries, consultants, contractors, professional advisors, service providers, printing companies, contractors, conference/training/event organiser, other advisers, travel agencies and insurance companies);
      4. our business partners, sub-contractors or third party service or product providers and/or subsidiaries or related companies of Protasco Berhad, including those established in the future);
      5. public amenities and utilities providers, including but not limited to Indah Water Konsortium, Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd and Tenaga Nasional Berhad;
      6. government agencies, statutory authorities, local councils and/or industry regulators including but not limited to the ministries, the Employees Provident Fund Board, the Inland Revenue Board, as well as to any other third party pursuant to any Court Order;
      7. student testimonial and academic results to facilitate the transfer of students to other educational institutions or for scholarship applications; and/or
      8. such other third parties that are necessary to carry out the purposes stated herein.
    3. In the event of a potential, proposed or actual sale of business, disposal, acquisition, merger or re-organisation (“Transaction“), your Personal Data may be required to be disclosed or transferred to a third party as a result of the Transaction. You hereby acknowledge that such disclosure and transfer may occur and permit us to release your personal information to the other party and its advisers/representatives.
  5. Websites
    1. Links to other sites — Our website may link or direct you to other websites or external content resources which are not within our control. Links to other sites is provided for your convenience and information. Whilst we will use our best endeavour to ensure that we link or direct you only to websites that share our privacy and security standards, we are not in the position to guarantee the same and we will not be responsible for the protection and privacy of any Personal Data which you provide on those websites. These sites may have their own privacy statement in place, which we recommend you review if you visit any linked websites. You should therefore exercise caution including reviewing the privacy policy of those websites before disclosing any Personal Data.
    2. Cookies – A cookie (small text files that store information on your hard drive) may be used in the processing of your Personal Data. A copy of this text file is sent by your computer and/or device whenever it communicates with our server. Cookies help us to understand which sections of our websites are frequently visited. With this information we are able to adapt our website to suit your demands and to provide you with a more customised and personalised user experience. We may collect the following information during your visit to our website and/or the fully qualified domain name from which you accessed our site, or alternatively, your IP address:
      1. the date and time you accessed each page on our web site;
      2. the URL of any webpage from which you accessed our site (the referrer); and
      3. the web browser that you are using and the pages you accessed.

      Some web pages may require you to provide a limited amount of personal information in order to enjoy certain services on our websites (system login credentials, email address and contact, etc). These personal information will only be used for its intended purposes only, i.e. to respond to your message or deliver the requested services. You may configure your browser to accept all cookies, reject all cookies, or notify you when a cookie is sent.

  6. Accuracy and Correction of Personal Data
    1. We take all reasonable steps to ensure that your Personal Data provided to us is accurate and relevant only to the lawful purposes to which it was obtained for and is kept in the manner whereby the accuracy and completeness of your Personal Data is not affected and your Personal Data is up-to-date.
  7. Protection of Personal Data
    1. Your Personal Data will be kept and processed in a secured manner. The appropriate administrative and security safeguards, policies and procedures will be implemented, as far as practicable, in accordance to the applicable laws and regulations. We will, as far as practicable, aim to prevent any unauthorized and/or unlawful processing of, and the accidental loss, destruction or damage to your Personal Data.
  8. Right to Access, Restrict and Correction
    1. You may request for a copy of your Personal Data which you have provided to us by submitting your request in writing specifying the personal information you wish to access to us in which a fee will be charged to you (if necessary).
    2. If any of your Personal Data is incorrect or incomplete, the correction will be done without any charges and you may submit your request in writing specifying the incorrect information and the correct information for us to replace it with.
    3. You have the right to limit in part or wholly any of the processes by which your Personal Data is subjected to in terms of the operations allowed to be performed upon it, the period of time allowed or alternatively the date line of the consent given. You may at any time withdraw or amend, in full or in part, your processing consent given previously, in each case subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and a reasonable time period.
  9. Retention of Personal Data
    1. We will retain your personal data for the period necessary to fulfill the many different purposes outlined in this Policy or for such period as may be necessary to protect the interests of the company and/or its customers as may be deemed necessary, or where otherwise required by the law and/or where required by the Company’s relevant policies.
  10. Third Party Consent
    1. In the event you have provided personal data of third parties (e.g. your emergency contact person, tenant, authorised representatives, contractors, lawyers, financiers) to us, we rely on you to have sufficiently obtained the prior consent of such third parties to allow us to process their personal data in relation to the Purpose.
  11. Changes to our Policy
    1. We may, from time to time, need or be required to change our Policy to comply with or be consistent with changes in applicable law and regulations as well as our business operations or policies. As such, you may wish to review any changes to our Policy from time to time.
  12. Exclusion of Liability
    1. We shall not be liable for any purported violation, breach or non-compliance with any precepts of privacy or the protection of Personal Data in the following instances:
      1. Where an act of nature or event outside our control results in the damage or malfunction or destruction in any equipment or machinery used to secure, store or process Personal Data;
      2. Where the Personal Data is readily available or able to be found in the public domain; and
      3. Where despite our best efforts, there is unauthorised access, modification, alteration, misuse, tampering or abuse of Personal Data caused by the malicious or fraudulent or criminal acts or conduct of a third party not being under our control or direction.
  13. Notices
    1. If you wish for any clarification by us via any mode of communication, you may contact:
      Contact Person: Registrar’s Office
      Address: Infrastructure University Kuala Lumpur
      Unipark Suria, Jalan Ikram-Uniten
      43000 Kajang Selangor
      Tel: 03-89266993
      Fax: 03-87341021
      Email: registraroffice@iukl.edu.my
  14. Conflict
    1. In the event of any conflict between this English language Policy and its corresponding Bahasa Malaysia Policy, the terms in this English language Policy shall prevail.

Ikram Education Sdn Bhd (“IUKL”) mempertimbangkan perlindungan dan kerahsiaan data peribadi anda (“Data Peribadi”) untuk menjadi sangat penting dan komited untuk melindungi dan menghormati Data Peribadi mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”) yang berkuat kuasa pada 15 November 2013. Dasar ini menerangkan bagaimana kita mengumpul, memproses, mengurus dan melindungi Data Peribadi anda.

  1. Pengumpulan Data Peribadi
    1. Sepanjang urusan anda dengan IUKL, kami akan meminta anda memberi Data Peribadi anda kepada kami. Ini boleh dilakukan melalui pelbagai cara, termasuk tetapi tidak terhad kepada:
      1. secara langsung daripada anda, dari borang kami (iaitu Borang Permohonan Pelajar dan lain-lain) sama ada dalam format elektronik atau salinan
        cetak;
      2. apa-apa surat-menyurat yang kami terima daripada anda meminta maklumat atau membuat sebarang pertanyaan;
      3. daripada pihak ketiga seperti institusi pendidikan sebelum ini, agensi- agensi penguatkuasaan undang-undang dan entiti kerajaan yang lain;
      4. pembekal perkhidmatan pihak ketiga dan mana-mana pihak ketiga di masa hadapan lain yang berhubungan atau bersampingan dengan perkara di atas;
      5. Data Peribadi yang boleh didapati dalam domain awam; dan / atau
      6. yang dikumpul daripada cookies melalui penggunaan laman web kami.
  2. Jenis-jenis Data Peribadi
    1. Apa-apa Data Peribadi mungkin termasuk, tetapi tidak terhad kepada maklumat berkenaan nama, umur, nombor kad pengenalan / nombor pasport, alamat, alamat e- mel, jantina, tarikh lahir, status perkahwinan, gambar atau imej-imej lain, rakaman suara, nombor pengenalan pelajar anda, rekod alumni, universiti daftar pemilih, transkrip keputusan peperiksaan, penyertaan dalam aktiviti diiktiraf secara rasmi dan sukan, berat badan dan ketinggian ahli pasukan olahraga, bertarikh kehadiran, status pendaftaran, anugerah atau penghargaan yang diterima, pekerjaan, kelayakan, julat pendapatan, maklumat perubatan, hubungan maklumat seperti telefon, nombor telefon dan faksimili, bangsa, kewarganegaraan, dan maklumat daripada pihak ketiga seperti orang kenalan anda maklumat kecemasan bil yang berkaitan dengan pekerjaan dan / pekerjaan, yang mungkin tertakluk kepada perlindungan data yang berkenaan dan undang-undang lain yang serupa.
    2. Senarai Data Peribadi yang dinyatakan di atas adalah tidak lengkap dan termasuk data peribadi lain yang kami fikir perlu atau sesuai dari masa ke semasa berkaitan dengan hubungan perniagaan anda dengan kami.
    3. Beberapa Data Peribadi yang kami kumpul dan proses boleh termasuk apa yang ditakrifkan sebagai ‘data peribadi yang sensitif’ di bawah PDPA dan ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada bangsa, agama, kesihatan, rekod salah laku dan tindakan disiplin, rekod jenayah kesalahan dan perintah mahkamah keluarga. Ini ‘data peribadi
      yang sensitif’ tidak akan dikeluarkan kepada pihak ketiga tanpa persetujuan anda kecuali jika kita dipaksa untuk berbuat demikian oleh undang-undang.
  3. Tujuan Pengumpulan dan Pemprosesan
    1. Data Peribadi Anda dikumpul dan diproses oleh kami sebagaimana yang dikehendaki atau dibenarkan oleh undang-undang yang berkaitan dengan urusan anda dengan IUKL, termasuk yang berikut lanjut (secara kolektif, “Tujuan“):
      1. penghantaran kepada anda notis dan maklumat yang berkaitan dengan IUKL dan perkhidmatan semasa dan masa depan kita dan pemasaran perkhidmatan yang sedia ada atau yang baru itu;
      2. untuk memudahkan latihan, penempatan atau pengalaman kerja serta aktiviti-aktiviti dan acara-acara lain;
      3. mengendalikan yuran dan bayaran lain dan kutipan bayaran tertunggak kepada IUKL;
      4. untuk mentadbir dan menjalankan aktiviti-aktiviti pelajar kami termasuk tetapi tidak terhad kepada kemasukan, peperiksaan, kaunseling dan perkhidmatan bimbingan dan nasihat, menguruskan perpustakaan dan lain-lain kemudahan, bekalan telekomunikasi dan peranti teknologi;
      5. memproses permohonan biasiswa pelajar-pelajar kami;
      6. mengekalkan rekod pelajar dan bakal pelajar, menyemak latar belakang pengguna dan/atau pelajar yang boleh ditetapkan sebagai perlu atau sesuai;
      7. menjalankan pemasaran, profil pelajar dan aktiviti pembangunan perniagaan serta penyelidikan pasaran dan analisis statistik dan kaji selidik pelanggan mengenai darjah kami, kursus, pengaturcara dan / atau perkhidmatan;
      8. mematuhi mana-mana undang-undang, audit, keselamatan atau keperluan peraturan dan membuat pendedahan yang diperlukan di bawah kehendak mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang, garis panduan, pekeliling dan / atau kod yang berkaitan dengan kami dan bagi mencegah jenayah;
      9. untuk mentadbir tamat pengajian dan alumni berkaitan peristiwa;
      10. untuk mentadbir keperluan perubatan pelajar;
      11. untuk menghubungi waris pelajar terdekat dalam hal kecemasan; dan
      12. bagi tujuan analisis statistik untuk membangunkan dan menilai dasar dan strategi pendidikan.
    2. Dengan memberikan Data Peribadi anda kepada kami, anda telah bersetuju untuk memberi kebenaran anda dengan pemprosesan Data Peribadi anda oleh kami untuk tujuan yang sah dinyatakan apabila Data Peribadi dikumpulkan. “Pemprosesan” ertinya mengumpul, merekod, memegang atau menyimpan Data Peribadi anda atau menjalankan apa-apa operasi atau set operasi pada Data Peribadi anda.
  4. Pendedahan Data Peribadi
    1. Data Peribadi anda yang diberikan kepada kami diproses oleh entiti (di dalam atau di luar Malaysia) di dalam kumpulan kami. Kami akan memastikan bahawa (i) akses kepada Data Peribadi anda adalah terhad kepada kakitangan yang kontrak yang diperlukan untuk memproses Data Peribadi anda mengikut keperluan tugas mereka masing-masing, dan (ii) sahaja maklumat yang perlu dizahirkan kepada pekerja yang berkaitan.
    2. Data Peribadi Anda boleh didedahkan kepada pihak ketiga yang berkaitan (dalam atau di luar Malaysia) sebagaimana yang dikehendaki di bawah undang-undang. Dalam keadaan tersebut, anda bersetuju dengan penyataan berikut Data Peribadi oleh kami untuk kelas-kelas dari pihak ketiga atas sebab-sebab yang berkaitan dengan Tujuan tersebut:
      1. sesiapa yang berkenaan yang dikehendaki berbuat demikian oleh undang- undang;
      2. kepada mana-mana biasiswa dan/atau pemberi pinjaman pelajar, organisasi dan/atau institusi, berkaitan dengan kemasukan pelajar berkaitan dengan kursus-kursus yang ditawarkan oleh kami;
      3. pihak ketiga yang dilantik oleh kami untuk menyediakan perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak kami (seperti juruaudit, peguam, setiausaha syarikat, perunding, kontraktor, penasihat-penasihat professional, pembekal perkhidmatan, syarikat percetakan, kontraktor, acara/persidangan/latihan penganjur, lain-lain penasihat, agensi-agensi pelancongan dan syarikat insurans);
      4. rakan perniagaan kami, sub-kontraktor atau perkhidmatan pihak atau produk pembekal ketiga dan / atau anak-anak syarikat atau syarikat-syarikat berkaitan Protasco Berhad, termasuk yang ditubuhkan pada masa akan datang;
      5. kemudahan awam dan pembekal utiliti, termasuk tetapi tidak terhad kepada Indah Water Konsortium, Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd dan Tenaga Nasional Berhad;
      6. agensi-agensi kerajaan, badan berkanun, majlis tempatan dan / atau pengawal selia industri termasuk tetapi tidak terhad kepada kementerian, Lembaga Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Lembaga Hasil Dalam Negeri, dan juga untuk mana-mana pihak ketiga yang lain menurut mana-mana perintah mahkamah;
      7. testimonial pelajar dan keputusan akademik untuk memudahkan pemindahan pelajar ke institusi pendidikan lain atau bagi permohonan biasiswa; dan / atau
      8. pihak ketiga yang lain perlu menjalankan maksud-maksud yang dinyatakan di sini.
    3. Sekiranya berlaku jualan berpotensi, cadangan atau sebenar perniagaan, pelupusan, pengambilalihan, percantuman atau penyusunan semula (“Transaksi”), Data Peribadi anda mungkin perlu didedahkan atau dipindahkan kepada pihak ketiga akibat daripada Transaksi. Anda dengan ini mengakui bahawa pendedahan dan pemindahan itu boleh berlaku dan membenarkan kami untuk mengeluarkan maklumat peribadi anda kepada pihak yang satu lagi dan penasihat / wakilnya.
  5. Laman Web
    1. Pautan ke laman web yang lain – Laman web kami mungkin mengandungi pautan atau mengarahkan anda ke laman web lain atau sumber kandungan luaran yang bukan dalam kawalan kami. Pautan ke laman web lain disediakan untuk kemudahan dan maklumat anda. Walaupun kami akan menggunakan usaha terbaik untuk memastikan bahawa kita menghubungkan atau mengarahkan anda hanya untuk laman web yang berkongsi piawaian privasi dan keselamatan kami, kami tidak berada dalam kedudukan untuk menjamin yang sama dan kami tidak akan bertanggungjawab bagi perlindungan dan privasi apa-apa peribadi data yang anda berikan di laman web tersebut. Laman-laman ini mungkin mempunyai dasar privasi mereka sendiri di tempat yang kami cadangkan anda menyemak jika anda melawat mana-mana laman web yang berkaitan. Oleh itu, anda perlu berhati-hati termasuk mengkaji polisi privasi bagi laman-laman web sebelum mendedahkan sebarang Data Peribadi.
    2. Cookies – Cookie (fail teks kecil yang menyimpan data ke dalam cakera keras anda) boleh digunakan dalam pemprosesan Data Peribadi anda. Salinan fail teks ini dihantar melalui komputer dan / atau peranti anda ketika ia berkomunikasi dengan pelayan kami. Cookies membantu kita untuk memahami bahagian laman web kami sering dikunjungi. Dengan maklumat ini, kita dapat menyesuaikan laman web kami untuk menyesuaikan permintaan anda dan untuk menyediakan anda dengan pengalaman pengguna yang lebih khusus dan peribadi. Kami mungkin mengumpul maklumat berikut semasa lawatan anda ke laman web kami dan / atau nama domain yang berkelayakan sepenuhnya dari mana anda mengakses laman web kami, atau sebagai alternatif, alamat IP anda:
      1. tarikh dan masa anda mengakses setiap halaman di laman web kami;
      2. mana-mana URL laman web yang anda diakses laman web kami (perujuk); dan
      3. pelayar web yang anda gunakan dan halaman yang anda diakses.

      Sesetengah laman web mungkin memerlukan anda untuk menyediakan jumlah terhad maklumat peribadi untuk menikmati perkhidmatan tertentu pada laman web kami (tauliah sistem log masuk, alamat e-mel dan kenalan, dan lain-lain). Ini maklumat peribadi hanya akan digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan sahaja, iaitu untuk bertindak balas kepada mesej anda atau menyediakan perkhidmatan yang diminta. Anda boleh menatarajah penyemak imbas anda untuk menerima semua cookie, menolak semua cookie, atau memberitahu anda apabila cookie sedang dihantar.

  6. Ketepatan dan Pembetulan Data Peribadi
    1. Kami mengambil segala langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa Data Peribadi anda yang diberikan kepada kami adalah tepat dan relevan hanya untuk tujuan yang sah, yang telah diperolehi bagi dan disimpan mengikut cara yang mana ketepatan dan kesempurnaan Data Peribadi tidak terjejas dan anda Data Peribadi adalah yang terkini.
  7. Perlindungan Data Peribadi
    1. Data Peribadi anda akan disimpan dan diproses dengan cara yang selamat. Yang sesuai pentadbiran dan keselamatan perlindungan, dasar dan prosedur akan dilaksanakan, setakat yang dapat dilaksanakan, selaras dengan undang-undang dan peraturan yang berkenaan. Kami akan, setakat yang dapat dilaksanakan, bertujuan
      untuk menghalang mana-mana pemprosesan tidak dibenarkan dan / atau menyalahi undang-undang, dan tidak sengaja kehilangan, kemusnahan atau kerosakan kepada Data Peribadi anda.
  8. Hak untuk Akses, Hadkan dan Pembetulan
    1. Anda boleh meminta salinan Data Peribadi yang anda berikan kepada kami dengan mengemukakan permintaan anda secara bertulis dengan menyatakan maklumat peribadi yang anda ingin mengakses kepada kami di mana bayaran yang akan dikenakan kepada anda (jika perlu).
    2. Jika mana-mana Data Peribadi anda tidak betul atau tidak lengkap, pembetulan akan dilakukan tanpa apa-apa caj dan anda boleh menghantar permintaan anda secara bertulis dengan menyatakan maklumat yang tidak betul dan maklumat yang betul untuk kita menggantikannya dengan.
    3. Anda mempunyai hak untuk menyekat sebahagian atau sepenuhnya mana-mana proses di mana Data Peribadi anda adalah tertakluk kepada dari segi operasi dibenarkan untuk dilaksanakan ke atasnya, tempoh yang dibenarkan atau sebagai alternatif selaras tarikh keizinan diberikan. Anda boleh pada bila-bila masa menarik balik atau meminda, sepenuhnya atau sebahagiannya, persetujuan pemprosesan anda diberikan sebelum ini, dalam setiap hal tertakluk kepada sebarang sekatan undang-undang-undang, syarat-syarat kontrak dan tempoh masa yang munasabah.
  9. Penyimpanan Data Peribadi
    1. Kami akan menyimpan data peribadi anda untuk tempoh yang perlu untuk memenuhi tujuan yang berbeza banyak yang digariskan dalam Polisi ini atau bagi apa-apa tempoh sebagaimana yang perlu untuk melindungi kepentingan syarikat dan / atau pelanggan sebagaimana yang dianggap perlu, atau jika selainnya dikehendaki oleh undang-undang dan / atau yang dikehendaki oleh dasar-dasar yang berkaitan Syarikat.
  10. Persetujuan Pihak Ketiga
    1. Sekiranya anda telah menyediakan data peribadi pihak ketiga (contohnya anda orang hubungan kecemasan, penyewa, wakil-wakil yang diberi kuasa, kontraktor, peguam, ahli kewangan) kepada kami, kami bergantung kepada anda telah cukup mendapat kebenaran terlebih dahulu daripada pihak ketiga untuk membolehkan kita untuk memproses data peribadi mereka berhubung dengan Tujuan tersebut.
  11. Pindaan Dasar Kami
    1. Kami boleh, dari semasa ke semasa, perlu atau dikehendaki untuk mengubah Dasar kami mematuhi atau selaras dengan perubahan dalam undang-undang-undang dan peraturan serta operasi perniagaan kami atau dasar. Oleh itu, anda mungkin ingin mengkaji sebarang perubahan kepada Dasar kami dari semasa ke semasa.
  12. Pengecualian Liabiliti
    1. Kami tidak akan bertanggungjawab bagi apa-apa pelanggaran yang dikatakan, melanggar atau tidak mematuhi mana-mana perintah-perintah privasi atau perlindungan Data Peribadi dalam keadaan-keadaan berikut:
      1. Jika bencana alam atau peristiwa di luar kawalan kami keputusan dalam kerosakan atau pincang tugas atau kerosakan dalam apa-apa kelengkapan atau jentera yang digunakan untuk mendapatkan, menyimpan atau proses Data Peribadi;
      2. Jika Data Peribadi adalah sedia ada atau boleh didapati dalam domain awam; dan
      3. Jika walaupun usaha terbaik kami, terdapat capaian yang tidak dibenarkan, pengubahsuaian, pengubahan, salah guna, mengganggu atau penyalahgunaan Data Peribadi yang disebabkan oleh perbuatan atau tindakan pihak ketiga yang bukan di bawah kawalan atau arahan kami berniat jahat atau penipuan atau jenayah.
  13. Notis
    1. Jika anda ingin untuk apa-apa penjelasan oleh kami melalui mana-mana cara komunikasi, anda boleh menghubungi:
      Rujukan: Pejabat Pendaftar
      Address: Infrastructure University Kuala Lumpur
      Unipark Suria, Jalan Ikram-Uniten
      43000 Kajang Selangor
      Tel: 03-89266993
      Fax: 03-87341021
      Email: registraroffice@iukl.edu.my
  14. Konflik
    1. Jika berlaku apa-apa percanggahan antara dasar bahasa Inggeris dan dasar Bahasa Malaysia yang sepadan dengannya, syarat-syarat dalam Polisi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.